in

Landbouw uit de oude doos 1 | Contractor from the past | Kees de Nood

Videobeelden uit de oude doos gemaakt in Zeeuws Vlaanderen door Kees de Nood op hun loonbedrijf. De beelden beginnen halverwege de jaren 50 en eindigen begin jaren 70.

Sorry, the text is only in Dutch:

Uitleg bij de videobeelden van Kees de Nood:
De beelden beginnen met een stukje zwart-wit van het suikerbieten zaaien met een vier meter brede nokkenrad zaaimachine. Dit is omstreeks 1955 op de boerderij van de vader van mijn (latere) zwager. De rest van de film is gemaakt door mijn zus.

We zien een nieuwe Clayson M103 aan het dorsen langs de kust in 1961. Vervolgens wordt er geperst door een International McCormick D-436 met Allis-Chalmers pers. Deze heeft een eigen tweecilinder Petter motor. Ik heb daar later zelf ook nog mee gereden.

Vervolgens zien we het uien laden en inschuren, gevolgd door erwten zwad maaien in 1972. Later had het bedrijf zelf een maaidorser, de Clayson M135. Het graan wordt in Sluis afgeleverd. Het bieten rooien met de Volvo A 500 is van begin jaren 70. Er wordt geladen met een Franquet lader. Ervoor staat een Zetor 4011.

De beelden van 1974 spreken voor zichzelf. De International kniktrekker was gehuurd door aardappelhandel De Feijter uit Breskens en wij konden hem ook een dag gebruiken. We zien het bieten rooien en blad verzamelen.

Tot slot koolzaad van stam dorsen in 1972. We hadden hiervoor zelf een kantmes gemaakt die wordt aangedreven door een klein benzinemotortje. Die is afkomstig van een gazonmaaier.

Reacties: