ZuivelNL, de ketenorganisatie voor de zuivelsector, zegt dat de Nederlandse melkaanvoer in een neergaande spiraal blijft zitten. In april was er 2 procent minder melk dan de maand ervoor. In Duitsland ook 3 procent minder en in Frankrijk eveneens een daling van 2 procent. ,,Belangrijke redenen voor de afname zijn onder meer de tegenvallende kwaliteit van het ruwvoer, de hoge energie- en veevoerprijzen en de onzekerheid rondom de stikstofmaatregelen’’, aldus ZuivelNL.
Een klein beetje minder melk kan voor grote prijsstijgingen zorgen
Jakob Jager, agrarisch econoom
Buiten de weersomstandigheden speelt de oorlog in Oekraïne een belangrijke rol: de olie en graan zijn duur. De hoge kosten spelen niet alleen in Nederland, maar ook in Europa en de rest van de wereld. De prijzen voor melk worden bepaald op de wereldmarkt. ,,Een klein beetje minder melk kan voor grote prijsstijgingen zorgen’’, zegt Jakob Jager, agrarisch econoom van Wageningen economic research.
Prijzen enorm gestegen
Aan de kostenkant zijn voor de boeren de prijzen ook enorm gestegen. Elektriciteit, diesel en de voerkosten zijn nu enorm. Daarom vallen de winsten voor de melkveehouder nog relatief mee, aldus Erwin Wunnekink (LTO). ,,Maar toch: we houden nu meer over dan we gewend zijn. Om echt te verdienen moet dat nu een paar maanden zo blijven.’’