in ,

Lang leven de nederlandse boeren

 

Na tien jaar in Londen te hebben vertoefd, woon ik nu al weer een jaar of vier in Friesland. Met veel plezier kan ik u vertellen. Normale mensen, geen interessantdoenerij of Randstadgeneuzel, maar met beide benen ferm op de Friese grond. Ik vind het geweldig om door het Friese landschap te fietsen. Geen Elfstedentocht mind you, maar 30 tot 60 kilometer zijn voor mij mooie afstanden.

Doordat ik met enige regelmaat door het landschap fiets, begin ik het steeds meer te waarderen en op waarde in te schatten. Zo rijd ik over oude dijkjes en zie ik het verschil tussen wat vroeger water was en wat er werd beschermd door de dijk. Je ziet kleine terpjes met een kerk en een boerderij en je kan je zo voorstellen hoe dat er 100 of 200 jaar geleden moest hebben uitgezien.

Omdat het Friesland is, zijn er ontelbare Friese boerenbedrijven, ieder met hun eigen verhaal. In een oogopslag zie je vanwege de verschillende stijlen van architectuur de groei van deze bedrijven. Je voelt ook de trots die de boerenfamilies kenmerkt. Door keihard te werken zijn ze erin geslaagd het punt te bereiken waar ze nu zijn.

Voor het volledig artikel wordt u doorverwezen naar: opiniez.com

Reacties: