in

Boer Tom (21) is het zat. ‘Boeren verdienen respect’

De politiek, maar ook niet-boerende Nederlanders, hebben niet genoeg respect voor de boeren in Nederland. Dat vindt boer Tom Dekker uit Nijeveen. Hij plaatste een oproep voor meer erkenning voor boeren op Facebook. En werd overweldigd door de reacties.

In de post beschrijft hij dat hij het lastig vindt dat er zo negatief over boeren gedacht wordt, in een tijd waarin ze het al moeilijk hebben. Bijvoorbeeld als het gaat over dierenrechten, schrijft Tom.

“Weidevogels…. waar ik, als boer enorm van kan genieten! Maar helaas, er zijn er steeds minder… ja, die boeren hè?!, die maaien de nesten kapot, ploegen ze ondersteboven… Ik kan jullie vertellen, nee, dat is onzin! Als boer let je heel goed op en bescherm wat je beschermen kan!”

Wees een beetje aardig

De boer uit Nijeveen heeft kritiek op de overheid die volgens hem de boeren ‘uitmergelt’. Ook heeft Tom er moeite mee dat er geen apart ministerie voor Landbouw meer bestaat.

Hij sluit af met een oproep: “Daarom wil ik vragen, wees een beetje aardig voor de boeren, steek de hand op als ze voorbij rijden met de trekker en denk bij jezelf, blij dat we die boeren hebben!”

Dat anderen zijn opvattingen delen, bleek al snel. De post is inmiddels bijna achtduizend keer gedeeld.

Boer Chris

Boer Chris Overgoor (29) – 50 melkkoeien, 53 hectare pootaardappels en 11 hectare uien – herkent zich in Toms verhaal. “De regelgeving wordt steeds strenger. We moeten bijvoorbeeld minder meststoffen gebruiken. Aan de ene kant goed, want je wordt je er bewust van. Maar het wordt er ook ingewikkelder van. Als we minder stikstof op het gras strooien, geven de koeien bijvoorbeeld minder melk. Het kost geld en tijd om dat op te vangen.”

Gebrek aan respect merkt hij niet echt, maar misschien komt dat ook omdat hij in de Noordoostpolder woont, waar veel boeren zitten.

Het lijkt alsof wij onze koeien binnenhouden omdat we slecht zijn. Terwijl wij ook het liefst de koeien buiten zien.

Boer Chris

De boer uit Rutten deelt wel de ergernis van Tom dat boeren zo vaak negatief in het nieuws komen. “Er wordt veel te makkelijk naar ons gewezen, alsof wij verantwoordelijk zijn voor alle milieuvervuiling. Door die spotjes van Wakker Dier bijvoorbeeld. Het lijkt alsof wij onze koeien binnenhouden omdat we slecht zijn. Terwijl wij ook het liefst de koeien buiten zien. Maar dit is nou eenmaal niet altijd uitvoerbaar.”

Een van de spotjes van Stichting Wakker Dier, gericht tegen Nederlandse pluimveehouders

Wil hij anders van de gelegenheid gebruikmaken om wat positief boerennieuws te brengen? Graag, zegt hij. “Het zou mooi zijn als de mensen weten dat we juist veel aan koe-comfort doen. We hebben hele hoge stallen met veel licht en goede ventilatie. Ook hebben onze koeien tegenwoordig een speciaal koeienmatras zodat ze lekker kunnen liggen.”

‘We lopen achter qua mediabereik’

“In principe slaat Tom de spijker op z’n kop”, zegt Bas Booijink uit Broekland. Hij is 25 en werkt voor een mengvoederbedrijf, waardoor hij bij veel boeren over het erf komt. “Wat Tom beschrijft hoor ik bij veel anderen. Vooral die regeldruk is enorm gestegen. Het papierwerk hoort er natuurlijk bij, maar wordt wel steeds erger.”

Volgens Bas is het gebrek aan respect iets van de laatste tijd. “Vroeger, jaren terug, had je nog veel meer boeren. Toen had iedereen wel iemand in de familie die op een boerderij woonde of werkte. Je ziet nu dat er steeds minder boeren zijn, waardoor mensen er steeds minder vanaf weten.”

Bas is daarom blij met de noodkreet van Tom.  “Wij boeren lopen een beetje achter qua mediabereik. Tom heeft met de emotie in zijn oproep gezegd wat velen van ons denken.”

Reacties: